Merak ettiğiniz her şey burada

Blog Image

Kat Karşılığı Arsa Teslimi

Kat Karşılığı Arsa Teslimi

 

Kat karşılığı arsa teslimi

Gerçek kişinin 5 yıldan fazla süredir elinde bulundurduğu arsayı kat karşılığı teslimi sonrasında almış olduğu dairelerin satışı vergiye konu olabilmektedir. Şahıs sadece 1 daire almış olsa ve bu daireyi satmış olsa, kazanç arızi nitelikte olacağından vergi doğmamaktadır. Ancak, birden fazla dairenin satılı söz konusu olduğu zaman, gerçek kişinin gayrimenkul ticareti ile iştigal ettiği sonucuna varılmakta ve satış karları gelir vergisine konu olmaktadır.

Gelir vergisi %15 ile %35 oranları arasında değişmekte olup, matrah arttıkça, vergi oranı da artmaktadır.

Dairelerin satışında vergi yükünden kaçabilmek adına tanımlanmış bir zamanaşımından bahsedilemez.

Arsa sahibi olan kişi, bir şirket olarak arsa teslimini yaparsa, karşılığında alacağı dairelerin satışından elde edeceği kar %20 oranında kurumlar vergisine tabi olacaktır. Bu noktada KDV gündeme gelir. Şirket, gayrimenkul ticareti ile iştigal edeceğinden KDV Kanunu’nun 17. Maddesinde tanımlanmış istisnalardan yararlanamayacağından, gayrimenkulün niteliği ve büyüklüğüne bağlı olarak %1 veya %18 oranında KDV hesaplamak durumunda kalacaktır.

Müteahhit firma, teslim edeceği daireleri fatura kesmeden kayıtlarından çıkamayacağından, fatura kesmek zorundadır. Gerçek kişi olarak arsa teslimi yapılmış ise faturanın gider yazılması söz konusu olmayacaktır. Ancak, şirket olarak arsa teslimi yapılmış ise ve karşılığında daire teslim alınmışsa, müteahhit firma daireler karşılığında fatura keserken, arsa sahibi firma ise arsa karşılığında fatura kesecektir. Böylelikle, gelir-gider etkisi doğmayacaktır. Müteahhit firma, arsa sahibinin keseceği arsa faturasını, dairelerin maliyetine alırken, arsa sahibi firma da müteahhit firmanın keseceği faturayı stoklarına veya sabit kıymetlerine alacaktır.

Hasılar Paylaşımı Usulüne Göre Arsa Teslimi

Hasılat paylaşımı usulüne göre arsa teslimi son dönemlerde tartışılmaktadır. Maliye’nin bu konuda farklı görüşleri bulunmaktadır. Ancak, bizim görüşümüze göre, 5 yıldan fazla süreli elde tutulan gayrimenkulün hasılat paylaşımı modelinde müteahhitte teslimi gelir vergisine konu olmamalıdır.

 

Let’s find out how to work together

Ready to start your project? The contact information collected through this form will only be used to send a response to your inquiry.

Get Started